Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Το μικρό ταπεινό μολύβι


Στις μικρές τάξεις δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε ασκήσεις με το μολύβι. 
Είναι δύσκολο να τα πείσεις να απομακρυνθούν από τον παρορμητικό μαρκαδόρο.
Ο μαρκαδόρος, αυτό το έντονο, πεισματάρικο και φωνακλάδικο εργαλείο, είναι το αγαπημένο των παιδιών. Βολικός και διαχειρίσιμος, προβλέψιμος και με προσωπικότητα θα λέγαμε main stream. Όπου "κάτσει" δεν ξαναβγαίνει και ποτέ δε μας δίνει την δυνατότητα να διορθώσουμε τα λάθη μας, που ως γνωστόν μαθαίνουμε από αυτά.
Τον αγαπούμε το μαρκαδόρο.
Αλλά...
Αλλά υπάρχει και το Μολύβι.
Το μολύβι, το μαγικό.
Κάποιες φορές τους λέω την ιστορία του μολυβιού..ένα παραμύθι που έχω επινοήσει για να αποκαταστήσω κατά κάποιο τρόπο τη φήμη του μικρού, ταπεινού και καταφρονημένου μολυβιού..
Τους λέω για Όλα...μα Όλα τα μικρά και τα μεγάλα, τα παλαιά και τα σύγχρονα, τα σπουδαία και τα καθημερινά, όλα της ζωής του ανθρώπου, ξεκινάνε με μερικές πρόχειρες σημειώσεις, με κάποια "μέμο" και με σχέδια σε ένα κομμάτι χαρτί με το μικρούλι το μολυβάκι. Φθηνό και ασήμαντο, αλλά πειθαρχημένο, κρύβει έναν απέραντο βυθό από δυνατότητες και τεχνικές. Το αγαπημένο των Δασκάλων, από τον Μιχαήλ Άγγελο μέχρι και τον Πικάσο, το μολύβι είναι το μικρό μέσο που μας δίνει μια μικρή γεύση του τι θα γεννηθεί πάνω στον μουσαμά. Πίσω από τις ακριβές λαδομπογιές υπάρχει η βάση ενός προσχεδίου με το μολύβι αλλά πολλές φορές το ίδιο το έργο που γεννιέται από το μολύβι είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης. Όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες έδωσαν την προσοχή τους στις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το μικρό "γαϊδουράκι" της ζωγραφικής.
Το μολύβι θα λέγαμε πως είναι η ήρεμη δύναμη των εργαλείων της ζωγραφικής. Και έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με τον άνθρωπο που έχει μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του:



Το μολύβι Θυμώνει και οι μουντζούρες του θυμού του γίνονται εκρηκτικές σαν καταιγίδα. Το μολύβι αγαπάει και η αγάπη του είναι σαν ένας ανεπαίσθητος κυματισμός σε λευκό απέραντο φόντο. Το μολύβι μελαγχολεί και η μελαγχολία του είναι μικρές κουκκίδες....άλλοτε γκρινιάζει σαν οξείες γωνίες.... Και τόσα άλλα.
Γιατι το μολύβι υπάρχει από τότε που υπάρχει η ανάγκη του ανθρωπου να φτιάξει "πράγματα".
...
...
Και με αυτά και τα αλλά, τα παιδιά έχουν μάθει να εκτιμούν την τέχνη που κρύβει ο μικρός ταπεινός, καλύτερός τους φίλος...
Ε.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου