Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι στον Ελληνικό Κόσμο

http://www.clickatlife.gr/story/eikastika/-o-leonarnto-nta-bintsi-ston-elliniko-kosmo?id=2312172

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι στον Ελληνικό Κόσμο

«Λεονάρντο Ντα Βίντσι: O Άνθρωπος, O Εφευρέτης, H Ιδιοφυία» είναι ο τίτλος της «πολυταξιδεμένης» έκθεσης, η οποία φιλοξενείται στον Ελληνικό Κόσμο από τις 18 Οκτωβρίου.

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013
Μετά από επισκέψεις σε 20 χώρες του κόσμου, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι «έρχεται» στον Ελληνικό Κόσμο, σε μία μοναδική έκθεση, που ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της μοναδικής του προσωπικότητας.
Εφευρέτης, καλλιτέχνης, επιστήμονας, μηχανικός, γλύπτης, βιολόγος, μουσικός, αρχιτέκτονας, φιλόσοφος. O Λεονάρντο Ντα Βίντσι υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ως αρχέτυπο του «Αναγεννησιακού Ανθρώπου», όπως έχει χαρακτηριστεί, o Nτα Βίντσι υπήρξε γνώστης των τεχνών, της επιστήμης, της μηχανικής και της μουσικής.
Η έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυία», κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, αποκαλύπτει την πολυσχιδή δραστηριότητά του, όπως ποτέ ξανά στο παρελθόν. Παράλληλα εξερευνεί τους μύθους και τους θρύλους γύρω από τη ζωή του καθώς και τις εφευρέσεις του που ακόμη εντυπωσιάζουν 550 χρόνια μετά.
Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 40 τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα εφευρέσεων και μηχανών: ιπτάμενες μηχανές, μοντέλα που βασίζονται στην υδραυλική και τη μηχανική επιστήμη καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό. Τα εκθέματα έχουν κατασκευαστεί υπό κλίμακα από μια παραδοσιακή ιταλική επιχείρηση η οποία εδώ και δύο αιώνες δημιουργεί ρέπλικες με βάση τις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούσε ο Ντα Βίντσι.
Οι μηχανές που παρουσιάζονται αποτελούν τα πρώτα δείγματα αυτοκινήτου, ποδηλάτου, ελικοπτέρου κ.ά. και έχουν ανακατασκευασθεί βασισμένα στα σημειωματάρια που κουβαλούσε μαζί του για να καταγράφει τα ευρήματά του, ενώ οι μηχανές-κατασκευές συμπληρώνονται από εγκαταστάσεις multimedia, που περιλαμβάνουν 55 προσομοιώσεις. Η έκθεση συνοδεύεται από οπτικοακουστικούς οδηγούς που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και περιγράφουν τη λειτουργία των μηχανημάτων αυτών. Οι επισκέπτες μπορούν να πειραματιστούν με τα μηχανήματα των οποίων η λειτουργικότητα περιγράφεται με λεπτομέρεια.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν 23 ψηφιακά αντίγραφα των παγκοσμίου φήμης ζωγραφικών έργων του μεγάλου δημιουργού, ανάμεσά στα οποία η «Μόνα Λίζα», «ο Μυστικός δείπνος» και «Η κυρία με την Ερμίνα». Τα ζωγραφικά έργα βοηθούν τους επισκέπτες να καταλάβουν πώς συνδέονται τα αριστουργήματα του καλλιτέχνη με την αγάπη του για την επιστήμη και τη φύση.
Η έκθεση συμπληρώνεται από σημαντικό και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που συνδιαλέγεται απόλυτα με τα μοντέλα, προσφέροντας απαντήσεις και λύσεις στα ερωτηματικά και τις απορίες που αναγκαστικά γεννιούνται στο θεατή μπροστά στο μεγαλείο της ιδιοφυΐας του Ντα Βίντσι. Μεταξύ άλλων, φιλοξενούνται βίντεο από τη ζωή του, καθώς και ένας οπτικοακουστικός οδηγός με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του.
Πληροφορίες: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000, http://leonardo.hellenic-cosmos.gr , διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου 2013 μέχρι 16 Φεβρουαρίου 2014, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 9.00-13.30, Παρασκευή 9.00- 20.00, Σάββατο 11.00-16.00, Κυριακή 10.00-18.00, εισιτήρια: ενηλίκων 7 ευρώ, παιδιών 4 ευρώ, τηλέφωνο επικοινωνίας για επισκέψεις σχολείων: 212 254 0100.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου