Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Θέλουμε στ`αλήθεια ένα σχολείο σαν το Waldorf;

Αλλο ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα θαυμάσουμε, θα λατρέψουμε, θα γράψουμε άρθρα και θα προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε αυθαίρετα ομοιότητες επειδή έτυχε να έχουμε έναν λαχανόκηπο 2χ3 σε κάποια γωνιά που κάποιος γραφικός δάσκαλος, που και που βάζει τα παιδιά να ποτίζουν.
Θα κυκλοφορήσει για κανένα μήνα στα media και πολλοί θα προτείνουν οτι κατεβάσει η κούτρα τους για τους λόγους που δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια σχολεια στην χώρα αυτή.
Οι φιλελεύθεροι θα προτείνουν κουπόνια και όλα τα σχολεία να γίνουν ιδιωτικά (λες και τα ιδιωτικά της χωρας αυτης σφύζουν απο καινοτομία) , οι δεξιοί θα προτείνουν απολύσεις, οι αριστεροί συνδικαλισμό και απεργίες, οι εκπαιδευτικοί θα προτείνουμε μεγαλύτερο μισθό για τον εαυτό τους κ.α.
Και μετά από αυτά θα ξυπνήσουμε την άλλη μερα και Απαίδευτα, Αβαδιστα και χωρίς να έχει διαταραχθεί ΤΙΠΟΤΑ από τη συνήθεια και τη σάπια νιρβάνα ,θα έχει γεννηθεί (από μονο του) ενα νέο πρότυπο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που θα κάνει τους ξένους να τρίβουν τα μάτια τους.
Έτσι είμαστε οι Έλληνες.
Ψιλά γράμματα:
Ένα σχολείο χωρίς κάγκελα.
Ένα σχολείο όπου ΟΛΟΙ οι γονείς συμμετέχουν ενεργά και καθημερινά στη ρουτίνα και στην διαδικασία λειτουργίας του σχολείου.
Ένα σχολείο που ψάχνει τρόπους για να φέρει τα παιδιά κοντά στη φύση. Από το διάχυτο φως στις αίθουσες μεχρι τα ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στα παιδιά.
Ένα σχολείο όπου οι τέχνες δεν έχουν τη χομπίστικη διάσταση αλλά είναι ο πυρήνας της εκπαίδευσης (Σε αυτά τα σχολεία δεν κοιτάνε οι δάσκαλοι να κλέψουν τη ΜΙΑ διδακτική ωρα της ζωγραφικής για να κανουν το κεφάλαιο της γλώσσας που δεν πρόλαβαν)
Ένα σχολείο που διδάσκει μαθηματικά μεσα απο τον χορό και τη γλώσσα μέσα από την ευρυθμία. (Μα πάλι τέχνες;)
Στην Ελλαδα αναρωτιέμαι αν μπορουμε να έχουμε Ελευθερα, Ανοικτά Δημοκρατικά Χειραφετημένα σχολεία;
(Τέτοια σχολεία υπάρχουν ακόμα και στο Νεπάλ)
Ίσως το ερώτημα θα έπρεπε να τεθεί αλλιώς:
Θέλουμε να έχουμε τέτοια σχολεία;;
Και το ερώτημα θα έπρεπε να αφορά πρώτα το ζωντανό σώμα της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Γονείς, Διευθυντές και εκπαιδευτικούς.
Θέλουμε;


Αρθρο για τα σχολεία Waldorf:ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου