Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Κάλεσμα για τη δημιουργία Δικτύου Δράσης και Τέχνης στο Πανελλαδικό συνέδριο εκπαιδευτικών εικαστικών μαθημάτων 2015

Χθες Τετάρτη 2-9-2015 ξεκίνησε το ετήσιο πανελλαδικό συνέδριο του κλάδου εκπαιδευτικών εικαστικών μαθημάτων. (Περισσότερα θα βρείτε Εδώ: Πρόγραμμα)

Συμμετείχα εχθες λοιπον  με μια εισήγηση και την Παρασκευη στις 12:00-2:00μμ θα κάνω ένα εργαστήριο.

Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: 
" Ο δάσκαλος Καλλιτέχνης ως Μεταρρυθμιστής-Φτιάχνοντας ένα σχολείο έξω από το περίγραμμα"ν

Μίλησα για τα περιγράμματα που άλλοτε επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις που σαν στόχο έχουν μια εκπαίδευση που δεν θα κοστίζει, αλλά και τα περιγράμματα που προκύπτουν από λάθος κουλτούρες και στερεότυπα για τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις δυνατότητες των παιδιών κ.α.

Μίλησα για εκείνες τις υπαρκτές καταστάσεις που  έχουν γίνει υστερία, επιδημία, και καταπιεστικές "μόδες-περιγράμματα” και  επικρατούν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ίσως η ΔΕΠΥ, το Bullying, κ.α να  εξυπηρετούν και να μεταθέτουν  την ανικανότητα των κυβερνήσεων, των γονέων, αλλά και των ίδιων εκπαιδευτικών στο να διαχειριστούν την παιδική κουλτούρα και τις ανάγκες της παιδικής ηλικίας στα ίδια τα παιδιά.

Μίλησα (και θα μιλήσω περισσότερο στο εργαστηριο) για την αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος να συνδυάσει την θεωρία με την πράξη και την πραγματική ζωή.Παιδαγωγοί όπως ο Freire  απέδειξαν στην πράξη πως αυτό είναι ένας εφικτός στόχος.

Με λίγα λόγια μίλησα για ένα σχολείο και έναν δάσκαλο που σπάει τον ιδρυματισμό και τον δογματισμό, σέβεται τις ανάγκες των παιδιών και τολμάει, καινοτομεί και "αυθαδιάζει με παιδαγωγικές λυτρωτικές πράξεις" στους περιορισμούς της εκπαιδευτικής ηγεσίας.
Είναι ένας Παιδαγωγός, Μεταρρυθμιστής και Διανοούμενος όπως τον οραματίστηκε ο Freire.

Επειδή δεν θα είχε νόημα να μιλήσω για την Πράξη χωρίς να προτείνω μία, για αυτό και το εργαστήριο της Παρασκευής θα είναι αφιερωμένο στη δημιουργία ενός δικτύου εκπαιδευτικών (όλες οι  ειδικότητες είναι ευπρόσδεκτες) που θα προτάσσει τις ανθρωπιστικές αξίες και τα φυσικά δικαιώματα, με εργαλείο την Τέχνη.

Οι σκέψεις ειναι πολλές. Το ίδιο και οι προτάσεις για Δράση.


Είστε ευπρόσδεκτοι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου