Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Eκεί που τα Άγρια πράγματα κατοικούν..

Το free press της Θεσσαλονίκης, το EXOSTIS PRESS φιλοξένησε την πρότασή μου για παραμύθι...

Κάντε κλικ Εδώ για να μεταβείτε στην ιστοσελίδα του ΕΞΩΣΤΗ.


Eκεί που τα Άγρια Πράγματα κατοικούν...



Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα φωνακλάδικο αγόρι, που πάντα προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή των άλλων. Αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν στιγμές που αισθανόταν παρείσακτο, μόνο και πως κανένας δεν το αγαπά. Ο θυμός και το παράπονο έκαιγαν μέσα του τόσο έντονα που έσπρωξαν το μυαλό του σε ένα μακρινό τόπο. Φόρεσε μια αποκριάτικη χνουδωτή στολή Λύκου και με μια βάρκα με πανί από το σεντόνι του κρεβατιού του, βρέθηκε στο φανταστικό νησί των Άγριων Πραγμάτων.
Προς έκπληξή του διαπίστωσε πως εκεί υπήρχαν Τέρατα, κάποια Άγρια ​Πράγματα, που δεν ήταν “Κακά” στ` αλήθεια, αφού και εκείνα διψούσαν για Αγάπη: - "Σε αγαπώ τόσο που θέλω να σε φάω!” , είπε μια μικρή Τερατίνα στο Αγόρι καθώς το αγκάλιαζε σφικτά. Όλα τα τέρατα είχαν ενθουσιαστεί με το νέο τους φίλο και αποφάσισαν να τον κάνουν βασιλιά. Ήθελαν όσο τίποτα στη γη να τους οδηγήσει στην ξεγνοιασιά. Να πάψουν έστω για λίγο να είναι Άγρια Πράγματα.

Η αλήθεια είναι πως το αγόρι εκμεταλλεύτηκε και απογοήτευσε τα τέρατα, καθώς αποκαλύφθηκε πως ούτε βασιλιάς ήταν, ούτε θαύματα μπορούσε να κάνει . Ήταν ένα απλό Αγόρι. Τίποτα περισσότερο. Η αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητάς του, έφερε θυμό και πολλά προβλήματα στην παρέα. Το Αγόρι τότε αισθάνθηκε πως δεν ανήκει στην παρέα των Άγριων Πραγμάτων και αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στο σπίτι του, συμφιλιωμένο με τον εαυτό του, τους αγαπημένους του και τη ζωή του. Και έζησε αυτό καλά και εμείς καλύτερα.

Το Where the Wild Things are, το αγάπησα από την ταινία και το εκπληκτικό της soundtrack. Στα Yiddish η φράση Άγρια πράγματα, απευθύνεται στα : Άγρια Θορυβώδη παιδιά. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1963, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας. Έχει πουλήσει κάπου 19 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει βραβευτεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς ως το νούμερο ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο όλων των εποχών. Τα πρώτα χρόνια όμως δέχθηκε πολλές αρνητικές κρητικές, αλλά σύντομα αναγνωρίστηκε η σχεδόν μαγική επίδρασή του πάνω στα μικρά παιδιά. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι από εκείνα τα βιβλία που κάνουν μια ψυχό-αναλυτική προσέγγιση στον τρόπο που τα παιδιά διαχειρίζονται τα πιο σημαντικά τους συναισθήματα: το θυμό, την επιθετικότητα, την πλήξη, το φόβο, την απογοήτευση, τη ζήλια, την ανάγκη να ανήκουν, κ.α..

Στην Αμερική εδώ και δεκαετίες, χρησιμοποιείται ως επίσημο παιδαγωγικό “εργαλείο”, σε θέματα που αφορούν στο Bullying, όρος , που έγινε γνωστός μόλις τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Παρόλα αυτά ο θυμός και η επιθετικότητα πάντα ήταν ένα κομμάτι της παιδικής πραγματικότητας και όσοι εργαζόμαστε με παιδιά, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αυτής. Περισσότερο παρά ποτέ, υπάρχει η ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που προσφέρεται και να επινοήσουμε νέες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις , ώστε να θωρακίσουμε τα παιδιά με τις ψυχικές δεξιότητες που χρειάζονται στη διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων.

Έτσι, το Where the wild things are, είναι ένα ωραίο ερέθισμα για να ξεκινήσετε μικρές αφηγήσεις για εκείνα τα Άγρια πλάσματα που Όλοι κρύβουμε μέσα μας. Δείτε την ταινία, διαβάστε το βιβλίο, σχεδιάστε τους χαρακτήρες στο μπλοκ ζωγραφικής, ακούστε με τα μικρά σας τερατάκια το υπέροχο soundtrack, χορέψτε μαζί τους και βοηθήστε τα να κατανοήσουν πως πίσω από αυτήν την άγρια πλευρά μας, κρύβονται μικρά θορυβώδη παιδιά που ψάχνουν την Αγάπη.

Μετά κοιτάξτε τα στα μάτια και πείτε τους: “Σε αγαπώ τόσο που θέλω να σε φάω!!”.

Καλές γιορτές!


Πηγή http://www.exostispress.gr/Article/Ekei-pou-ta-agria-pragmata-katoikoun-0#ixzz2pBb3blsK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου